HTML

Magyar csoda

Az ország helyzete siralmas. De talán nem reménytelen. Egy „magyar csodára” lenne szükségünk. Hogyan csináljuk? Az utcaseprőtől a miniszterelnökig: TE ma mit tettél érte?

Ezt a blogot TE írod

Erre a blogra TE is írhatsz! Hozzászólásodat, ha arra érdemes, újraközlöm bejegyzésként, hogy üzeneted messze szóljon. (a hozzászólásodat mint ráutaló magatartást úgy értelmezem, hogy ehhez hozzájárulsz)

Friss topikok

Linkblog

Szakembert az ország élére!

2009.03.23. 10:21 Hunfucius

Ne legyenek illúzióink: a politikának elválaszthatatlan része a hatalmi harc és a szavazatokért folyó küzdelem. Hiába kompetens valaki és van meg benne a szándék, hogy a köz javát szolgálja, ha nem tud hatalomra kerülni, akkor cselekedni sem tud. Másoknak vérében vannak a hatalmi játszmák, de nem az vezérli őket, hogy jó kormányzói legyenek a rájuk bízott területnek. Jó vezető, nagy király, utókor által is értékelt politikus abból lesz, aki egyszerre ért a hatalom megszerzéséhez-megtartásához, és lelkiismeretesen, hozzáértéssel végzi feladatát, vagyis a kormányzást.

Mind hatalomra, mind lelkiismeretre  szüksége van tehát annak aki jó vezető akar lenni. A két dolog azonban sajnos némileg ellentmond egymásnak: minél több energiát emészt fel a hatalom megszerzése, annál kevesebb jut a lelkiismeretes kormányzásra. Ma Magyarországon még ennél is rosszabb a helyzet: a hatalmi csatározás gyakorlatilag elnyom minden mást a politikában, és ennek következtében az el is vesztette társadalmi hitelét. Így még ha lenne is olyan politika erő, amelyik megfelelő elképzelésekkel és programmal rendelkezne az ország fellendítésére, egyrészt felőrlődik a politikai harcokban, másrészt reformjaihoz nem kapna társadalmi támogatást. Mi a megoldás? Talán az, ha egy rövid időre kiiktatjuk a politikát, és a szakmára bízzuk az irányítást.

Ez valójában nem más, mint egy rövid távú manőver, tűzszünet a politikai erők részéről, amelyben a feladatot és felelősséget áthárítják valamilyen külső szereplőre vagy szereplőkre: közgazdászokra, szociológusokra és jogászokra. Ez több szempontból is működőképes:

  • A szakmai vezetés anélkül teheti a dolgát, hogy hatalmi harcokban kellene részt vennie, mégis megkapja a szükséges politikai támogatást (pl többségi támogatás az országgyűlésben)
  • Új, politikán kívüli szereplőként hitelesek, és szélesebb társadalmi támogatást is kaphatnak a valószínűleg sokakat fájdalmasan érintő, de a gazdasági helyzet súlyosságát tekintve létfontosságú intézkedésekhez
  • A politikai erőknek kevésbé kell tartaniuk attól, hogy belebuknak a feladatba, vagy népszerűtlenné válnak annak végrehajtása során, és attól sem - hogy ha sikeres lesz a kilábalás - hogy egy másik politikai erő aratja le a babérokat, így kisebb kockázattal támogathatják a szakértő vezetést.
  • Bár a politikai erők az átmeneti időszak lezárultával előbb-utóbb visszaveszik a hatalmat (hiszen, mint fent szó volt róla, ez a természetük része), mégis ez az időszak - amikor a lelkiismeretes kormányzás fontosabb, mint a hatalmi harc - hozzájárulhat a légkör tisztulásához és a politikai kultúra fejlődéséhez az országban.

Tehát mind a politikának, mind az országnak előnyös lehet, ha a jelenlegi nagy bajban szakmai vezetés venné át az irányítást. Gyurcsány lemondásával most kézzelfoghatóvá vált ez a lehetőség. Csak arra kell nagyon figyelni, hogy az valóban szakmai és politikailag kellően független legyen, és ne valójában a hatalmi harc egy újabb fordulójának legyünk szemtanúi...

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika magyarorszag gyurcsany

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr631019765

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: POLémia 2009.03.24. 13:34:01

Az új miniszterelnökAkárki is lesz Magyarország miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc után, hatalmas feladatok állnak előtte, és hatalmas felelőssége lesz. Ami viszont még ennél is érdekesebb, hogy mekkora hatalma lesz. Ha nem jutunk el az előrehozott választá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása