HTML

Magyar csoda

Az ország helyzete siralmas. De talán nem reménytelen. Egy „magyar csodára” lenne szükségünk. Hogyan csináljuk? Az utcaseprőtől a miniszterelnökig: TE ma mit tettél érte?

Ezt a blogot TE írod

Erre a blogra TE is írhatsz! Hozzászólásodat, ha arra érdemes, újraközlöm bejegyzésként, hogy üzeneted messze szóljon. (a hozzászólásodat mint ráutaló magatartást úgy értelmezem, hogy ehhez hozzájárulsz)

Friss topikok

Linkblog

Tüntetni, vagy nem tüntetni

2009.03.18. 12:00 Hunfucius

...ez itt a kérdés, ami napjainkban, egy incidensektől nem mentes március 15-e után aktuális. Tehát vajon elérhetjük-e tüntetéssel, utcai demonstrációval vagy a polgári engedetlenség más formáival, hogy a dolgok jobb irányt vegyenek?

Addig világos, hogy egy alapvetően demokratikus berendezkedésű államban az erőszakmentes polgári engedetlenség és a nyilvános demonstráció elfogadható eszköz a hatalmi tényezők és a közvélemény befolyásolására. De vajon hatékony eszköz-e? Tehetünk-e mást vagy többet, hogy a szerintünk kedvező irányba tereljük a döntéshozókat, illetve rákényszerítsük őket arra, hogy saját gyarapodásuk helyett legjobb tudásuk szerint a közösség egészének érdekben cselekedjenek?

Én azt mondom, hogy tüntetni itt és most lehet, de nem érdemes. Miért? Mert a polgári engedetlenség általában valamilyen hatalmon kívüli csoport kísérlete az érdekérvényesítésre: arra képes, hogy valamilyen konkrét célok érdekében nyomást gyakoroljon a hatalmi tényezőkre, de nem tud részévé válni annak, és nem képes a hatalmi viszonyok és annak prioritásainak megváltoztatására. A tüntetők ugyanis – pont azért, mert az utcán demonstrálnak – olyan érdekérvényesítési tevékenységet folytatnak, ami nem része a társadalomra befolyással bíró tényezők – politikai szereplők, cégek, szakértői körök – normális folyamatainak. Egyszerűbben: pont azért, mert a protestálás az irodán kívül történik, csak közvetett módon képes arra hatással lenni, hogy mi folyik odabent.

Sokkal hatékonyabb, ha odabent törekszik valaki változást elérni. Ahogy a régi politikai bölcsesség tartja, belülről kell bomlasztani a rendszert. Esetünkre alkalmazva: belülről kell újjáépíteni a rendszert. Az utcáról ezt nem lehet megtenni. Vagy másképpen, mi vagyunk a rendszer, és nekünk kell újjáépíteni. Mindenkinek ott, a saját portáján, ahol valóban van befolyása, nem az utcán, ahol nincs. A ránk bízott munkát és feladatokat becsülettel és felelősségteljesen végezzük el. Keressük azt, hogy hogyan működhetnének jobban a dolgok, és kezdeményezzük az újítást a főnökünknél, vagy a beosztottainknál. Merünk felszólalni és cselekedni, ha problémát, hiányosságot, morálisan elfogadhatatlant látunk. Amikor döntünk – akár arról, hogy mi melyik polcon legyen a boltban, akár milliárdos beruházásról – AKKOR kell érvényesítenünk a nekünk fontos értékeket – az épülő, egészséges közösség érdekét.

TI mit gondoltok erről?

1 komment · 1 trackback

Címkék: politika tüntetés filozófia március 15

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr161008030

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.19. 11:18:26

Abu Ghraib Budapesten, avagy diktatúra-e vagy?"Demszky azért harcolt 89 előtt, ami ellen most mindent megtesz, a véleménynyilvánítás jogáért" - hallottam vagy olvastam ezt valahol március 15-e kapcsán. Itt valami félreértés van - gondoltam tegna…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klaymen (törölt) 2009.03.26. 16:43:32

BOJKOTT

Az EP választások bojkottja!

neverhood.blog.hu
süti beállítások módosítása