HTML

Magyar csoda

Az ország helyzete siralmas. De talán nem reménytelen. Egy „magyar csodára” lenne szükségünk. Hogyan csináljuk? Az utcaseprőtől a miniszterelnökig: TE ma mit tettél érte?

Ezt a blogot TE írod

Erre a blogra TE is írhatsz! Hozzászólásodat, ha arra érdemes, újraközlöm bejegyzésként, hogy üzeneted messze szóljon. (a hozzászólásodat mint ráutaló magatartást úgy értelmezem, hogy ehhez hozzájárulsz)

Friss topikok

Linkblog

Hass, alkoss, gyarapíts

2009.04.10. 08:00 Hunfucius

Gazdasági világválság közepén vagyunk. Vállalkozások mennek tönkre, munkahelyek szűnnek meg, megszorítások várhatóak. Országunk sereghajtó a térségben. Az emberek 40%-a hivatalosan nem dolgozik: feketemunkás, munkanélküli, vagy idő előtt nyugdíjazott. A politika elvesztette hitelét, a közéletet és a hétköznapokat pedig a pesszimizmus és az önzés uralja. A népesség csökken, hazánk Európa többi országához hasonlóan "elöregedik". Földünk túlnépesedik, fogy az olaj, a tiszta víz, az erdő, a hal a tengerből, a változó éghajlat egyre súlyosbodó környezeti katasztrófákat hoz.

Éppen itt az idő, hogy észbe kapjunk és változtassunk! Mert nem lehet, hogy a munkánál dicséretesebb legyen a naplopás, és Magyarország az adókerülés, ügyeskedés és a depresszió országa legyen, amely lassan a nyomorba süllyed.

Van lehetőség, hogy mindezen változtassunk. Aki pozitívan tekint a világra, az önmagát sem találja elveszettnek, hanem fejlődni törekszik. Aki fejlődni törekszik, az célt és követendő erényeket talál magának. Akinek pedig célja és erkölcsi tartása van, az képes hatni és alkotni a környezetében, és pozitívan formálni azt. Aki pedig pozitív formáló erő, az saját erejét sokszorosan kapja vissza a környezetétől, melyet ő alakított szebbé, és a hozzá hasonlóktól, akiket maga köré vonz. Tehát hass, alkoss, gyarapíts, és nemcsak a haza, ahogy Kölcsey mondja, de saját életed, családod, városod, sőt az egész világ fényre derül!

Mit jelent hatni, alkotni és gyarapítani? Úgy élj, hogy jobbá teszed környezetedet, hogy építesz, létrehozol, védesz, és élvezettel, de felelősséggel használsz, legyen szó javakról, eszmékről, vagy emberi kapcsolatokról...

Hass, alkoss, gyarapíts, és terjeszd az igét: a magyar csoda most kezdődik!

 

Szólj hozzá!

Címkék: filozófia válság erkölcs

megvédeni minél több magyarországi munkahelyet

2009.04.08. 08:45 Vidéki (magyarcsoda.blog.hu)

Ha az ember végigolvassa a Bajnai politikai programját, szimpátiát ébreszthet. A legfőbb kitűzött cél: megvédeni minél több magyarországi munkahelyet. Támogatni akarja a magyarországi munkahelyek döntő többségét adó kis- és középvállalkozókat (az eddig kizárólag külföldi tőketulajdonosokat preferáló gazdaságpolitikai irány helyett). Ha ezek egyre egészségesebben képesek működni, talán a rendkívül kedvezőtlen foglalkoztatottsági arány is javul majd, és a bővülő munkaerőpiac képes lesz felszívni továbbszolgáló nyugdíjasok, a közszolgálatban, korkedvezményes és rokkantnyugdíjazásban ma menedéket találó hatalmas tömeget, a jelenleg meglévő négyszázezer munkanélküli mellett. A nyugdíjakkal kapcsolatban az inflációkövető nyugdíjemelést vesz tervbe a svájci indexálás helyett.

Nemrégiben Kéri László zártkörű beszélgetést hívott össze Orbán Viktor részvételével. Ennek ellenére valaki hangfelvételt készített és a beszélgetés tartalmát kiszivárogtatta. Ebből kiderült, hogy Orbán Viktor inflációkövető nyugdíjemelést tart szükségesnek. A propagandisták azonnal rácsaptak, kiemelve, milyen ellenséges beállítottságú a nyugdíjasokkal szemben.  Most ugyanez szerepel a politikai programban, érdekes módon azok akik annakidején kígyót-békát kiabáltak, most hallgatnak, mint dinnye a fűben.

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány válság bajnai

Bajnai nem cselez, hanem véd - de hol a csel?

2009.04.06. 08:30 Hunfucius

Bajnai szerint programja "a józan ész parancsa és a felelősség programja. Nincs világnézete, nincs pártállása, ahogy a válságnak sincs." A miniszterelnökjelölt az MSZP kongresszusán jellemezte ezekkel a szavakkal válságkezelő programját, kihangsúlyozva, hogy az se nem bal-, se nem jobboldali, és arra kérte pártjának tagjait, a programot ne tekintsék sajátjuknak, de támogassák. Kitért arra, hogy a szolidarítás jegyében komolyan gondolja, hogy a megszorítást a saját portáján kezdi - utalva a hirhedt pártfinanszírozási és a képviselők költségtérítésére vonatkozó törvényekre, melyeket kiemelt fontossággal fog kezelni. Zárásként pedig azzal a hatásos és szimpatikus kijelentéssel búcsúzott, hogy ő kapus (Bajnai az Építők színeiben Budapest I/B osztályban futballozik), aki nem cselezni, hanem védeni fog.

Mindez jól hangzik, és azzal kecsegtet, hogy talán mégis megfelelő szakmai kezekbe kerül az ország. Feltéve, ha a megkapja a megfelelő politikai támogatást. Bajnai üzletember, akit saját bevallása szerint nem a népszerűség vagy a politikai hatalom, hanem pusztán a menedzseri értelmben vett siker, vagyis a sikeresen megoldott üzleti probléma érdekel. Bár ez hidegen hangzik, és hiányolja az ember belőle az építő küldetéstudatot, mégis sokkal szerencsésebb mint ha politikai ambíciók vezérelnék.

Egy probléma azért van. Valójában nincs meg a politikai függetlenség. Kevésbé cinikus pillanatainkban, amikor elhisszük, hogy Gyurcsán Ferencet valóban küldetéstudat vezérelte, akkor levonhatjuk a következtetést, hogy a politikai játék nálunk mindent üt: akkora árat kell fizetni a hatalom megszerzéséért - támogatók szerzése a párton belül, harc a szavazatokért a pártok között -, hogy végül többet árt a politikus mint amennyit segíthet a hatalommal a kezében. Hiába tehát a megfelelő hozzáállás, pusztán az a tény, hogy Bajnai egy olyan párt jelöltje, amelyik egy év múlva választásokat akar nyerni, óvatosságra kell intsen minket.

1 komment

Címkék: gyurcsány válság bajnai

Nem szabad passzivitásba süllyedni

2009.04.02. 16:22 Hunfucius

Az [origo] mai riportjában a világ különböző pontjain élő és dolgozó fiatalokat kérdezett a válságról. Bár a válság hatását érzik, nem süllyednek passzivitásba és pesszimizmusba, hanem "saját hajuknál fogva akarják kihúzni magukat a bajból". Figyelemre méltó hozzáállás.

"A válság valamennyire megváltoztatta az élettel kapcsolatos felfogásomat: nem veszek magamnak annyi drága ruhát, és a háztartásban nélkülözhetetlen dolgoknak is alaposan megnézem az árát" - mondta a tallinni Maarja.

A válság másik pozitív hatása a Dublinban élő Rachel szerint, hogy átalakult az értékrendje: "Elkezdtem értékelni olyan dolgokat, mint egészség, természet, szabadidő. A munka a második helyre csúszott vissza." Ő egyébként szintén a válság hatására apró, mindennapi fortélyokat is alkalmaz: "Otthon előre megfőzöm az ebédemet, amit magammal viszek a munkahelyemre, a teaszünetre teafiltereket viszek, gyakrabban járok biciklivel."

A megkérdezettek inkább bíznak magukban, mint a külső segítségben. "Keményen dolgozom, és megpróbálom megtartani a munkámat" - írta Vincenzo a zürichi bankból

 

Szólj hozzá!

Címkék: külföld válság

Nem enged a politika...

2009.03.26. 16:29 Hunfucius

Sajnos egyre kisebb az esély arra, hogy szakértő kezekbe kerüljön az ország, ugyanis a hazai politika nem akarja átadni az irányítást a szakmának: A Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy előrehozott választások legyenek, és nem hajlandó miniszterelnökjelöltekről tárgyalni. Érthető módon Surányi György, akit az egyik legesélyesebbnek tartottak a posztra ilyen körülmények között, kellően széles politikai támogatás nélkül nem vállalja az átmeneti kormány vezetését.

Félő, hogy az előrehozott választásokkal nem nyer az ország: a Fidesz nagy valószínűséggel győzelmet arat, de még ha vannak is jó elképzelései (amiről sajnos nem sokat tudni), azokat valószínűleg nem fogja tudni megvalósítani: politikáját korlátozni fogják egyrészt az előrehozott választás alatt tett ígéretei, másrészt az, hogy 2013-ban újra meg akarják majd nyerni a választásokat, amihez meg kell tartaniuk a népszerűségüket. Ilyen feltételek mellett nagyon nehéz lesz majd meglépni a létfontosságú, de valószínűleg drasztikus intézkedéseket...

2 komment

Címkék: politika gyurcsany

Nincs de

2009.03.26. 08:00 Hunfucius

De mindenki ezt csinálja... (ügyeskedik és a kiskaput keresi)

De ez Magyarország, ez egy ilyen hely... (itt így működnek a dolgok)

De ezen úgysem tudok változtatni... (ezért nem is teszek érte semmit)

Majd ha a Gyurcsány/az Orbán/a politikusok/a bankárok/az elit stb. visszaadja a milliárdokat, majd akkor... (addig én is csak saját magamnak)

És rajtam ki segített? Senki! (ezért én sem fogok neki)

A magyar csoda rajtunk múlik. Rád is szükség van. Nincs de.

1 komment

Címkék: közélet erkölcs csoda nincs de

Szakembert az ország élére!

2009.03.23. 10:21 Hunfucius

Ne legyenek illúzióink: a politikának elválaszthatatlan része a hatalmi harc és a szavazatokért folyó küzdelem. Hiába kompetens valaki és van meg benne a szándék, hogy a köz javát szolgálja, ha nem tud hatalomra kerülni, akkor cselekedni sem tud. Másoknak vérében vannak a hatalmi játszmák, de nem az vezérli őket, hogy jó kormányzói legyenek a rájuk bízott területnek. Jó vezető, nagy király, utókor által is értékelt politikus abból lesz, aki egyszerre ért a hatalom megszerzéséhez-megtartásához, és lelkiismeretesen, hozzáértéssel végzi feladatát, vagyis a kormányzást.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika magyarorszag gyurcsany

Iskolalátogatáshoz kötni a családi pótlékot

2009.03.19. 10:47 Hunfucius

A családi pótlék a 15 évesnél idősebb gyerekek esetén oktatási támogatássá változna a kormány egyik új javaslata szerint, amelyet csak akkor folyosítanák a családnak, ha a gyerek eleget tesz a tankötelezettségének.

Az elképzelés nem új, a FIDESZ kormány alatt hasonló rendszer volt érvényben: a családi pótlékot az iskoláztatási támogatás váltotta fel amikor a gyerek tankötelessé vált. Miközben rengeteg vita van akörül, hogy meddig és hogyan van értelme a tankötelezettségnek, milyen módon kellene támogatni a gyerekeket vállaló családokat, továbbá milyen ellenőrzőrendszer szükséges a támogatás iskolalátogatáshoz való kötéséhez, és működni fog-e a gyakorlatban, maga az alapelv helyes.

Arról van szó ugyanis, hogy egy kapcsolat akkor egészséges, ha kölcsönösségen alapul: akkor működik, ha mindkét fél ad, és mindkét fél kap. Ez a "csere" biztosítja a pszichológiai, gazdasági motivációt mindkét oldalon, ettől lesz stabil a kapcsolat. Nincs ez másképp a polgár és az állam közti kapcsolatban sem: az egyén joggal várja el a közösség, vagyis az állam támogatását időről időre (ezért is élünk közösségben), az állam viszont joggal várja el az egyéntől, hogy építő tagjai legyen a társadalomnak. Ha mindehhez hozzávesszük a hosszú távú tervezést, akkor világos, hogy az állam szempontjából egészséges elképzelés, hogy a felnövő generáció (jelenlegi erőforrások terhére történő) támogatásáért cserébe elvárja, hogy azok produktív, építő tagjai legyenek majd a társadalomnak, aminek előfeltétele a megfelelő iskolázottság és szakképzettség. (Az egyén pedig elvárhatja, hogy cserébe a jövőbeli problémái esetén is számíthasson majd az államra.) Hogy a gyakorlatban ez hogyan valósul majd meg, az egy másik kérdés - ha nem működik a szabályozás, talán mást is meg kell hozzá változtatni...

Ez talán egy lépés. Mit tennétek TI a magyar csodáért?

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás családi pótlék

Tüntetni, vagy nem tüntetni

2009.03.18. 12:00 Hunfucius

...ez itt a kérdés, ami napjainkban, egy incidensektől nem mentes március 15-e után aktuális. Tehát vajon elérhetjük-e tüntetéssel, utcai demonstrációval vagy a polgári engedetlenség más formáival, hogy a dolgok jobb irányt vegyenek?

Addig világos, hogy egy alapvetően demokratikus berendezkedésű államban az erőszakmentes polgári engedetlenség és a nyilvános demonstráció elfogadható eszköz a hatalmi tényezők és a közvélemény befolyásolására. De vajon hatékony eszköz-e? Tehetünk-e mást vagy többet, hogy a szerintünk kedvező irányba tereljük a döntéshozókat, illetve rákényszerítsük őket arra, hogy saját gyarapodásuk helyett legjobb tudásuk szerint a közösség egészének érdekben cselekedjenek?

Én azt mondom, hogy tüntetni itt és most lehet, de nem érdemes. Miért? Mert a polgári engedetlenség általában valamilyen hatalmon kívüli csoport kísérlete az érdekérvényesítésre: arra képes, hogy valamilyen konkrét célok érdekében nyomást gyakoroljon a hatalmi tényezőkre, de nem tud részévé válni annak, és nem képes a hatalmi viszonyok és annak prioritásainak megváltoztatására. A tüntetők ugyanis – pont azért, mert az utcán demonstrálnak – olyan érdekérvényesítési tevékenységet folytatnak, ami nem része a társadalomra befolyással bíró tényezők – politikai szereplők, cégek, szakértői körök – normális folyamatainak. Egyszerűbben: pont azért, mert a protestálás az irodán kívül történik, csak közvetett módon képes arra hatással lenni, hogy mi folyik odabent.

Sokkal hatékonyabb, ha odabent törekszik valaki változást elérni. Ahogy a régi politikai bölcsesség tartja, belülről kell bomlasztani a rendszert. Esetünkre alkalmazva: belülről kell újjáépíteni a rendszert. Az utcáról ezt nem lehet megtenni. Vagy másképpen, mi vagyunk a rendszer, és nekünk kell újjáépíteni. Mindenkinek ott, a saját portáján, ahol valóban van befolyása, nem az utcán, ahol nincs. A ránk bízott munkát és feladatokat becsülettel és felelősségteljesen végezzük el. Keressük azt, hogy hogyan működhetnének jobban a dolgok, és kezdeményezzük az újítást a főnökünknél, vagy a beosztottainknál. Merünk felszólalni és cselekedni, ha problémát, hiányosságot, morálisan elfogadhatatlant látunk. Amikor döntünk – akár arról, hogy mi melyik polcon legyen a boltban, akár milliárdos beruházásról – AKKOR kell érvényesítenünk a nekünk fontos értékeket – az épülő, egészséges közösség érdekét.

TI mit gondoltok erről?

1 komment · 1 trackback

Címkék: politika tüntetés filozófia március 15

Te ma mit tettél a magyar csodáért?

2009.03.16. 09:00 Hunfucius

Az ország helyzete siralmas. De talán nem reménytelen. Egy „magyar csodára” lenne szükségünk. Becsülettel, felelősséggel, bátran és okosan újra kell építenünk ezt az országot. Hogy pontosan hogyan csináljuk? Ki mit tehet érte? Nem tudom. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy kitaláljuk és szétkürtöljük a hívó szót.

Írd meg, hogy szerinted mit kell tennünk! Írd meg, hogy TE ma mit tettél a magyar csodáért. És hozzászólásod, ha arra érdemes, újraközlöm bejegyzésként, hogy üzeneted messze szóljon.

3 komment

Címkék: magyarország csoda