HTML

Magyar csoda

Az ország helyzete siralmas. De talán nem reménytelen. Egy „magyar csodára” lenne szükségünk. Hogyan csináljuk? Az utcaseprőtől a miniszterelnökig: TE ma mit tettél érte?

Ezt a blogot TE írod

Erre a blogra TE is írhatsz! Hozzászólásodat, ha arra érdemes, újraközlöm bejegyzésként, hogy üzeneted messze szóljon. (a hozzászólásodat mint ráutaló magatartást úgy értelmezem, hogy ehhez hozzájárulsz)

Friss topikok

Linkblog

Iskolalátogatáshoz kötni a családi pótlékot

2009.03.19. 10:47 Hunfucius

A családi pótlék a 15 évesnél idősebb gyerekek esetén oktatási támogatássá változna a kormány egyik új javaslata szerint, amelyet csak akkor folyosítanák a családnak, ha a gyerek eleget tesz a tankötelezettségének.

Az elképzelés nem új, a FIDESZ kormány alatt hasonló rendszer volt érvényben: a családi pótlékot az iskoláztatási támogatás váltotta fel amikor a gyerek tankötelessé vált. Miközben rengeteg vita van akörül, hogy meddig és hogyan van értelme a tankötelezettségnek, milyen módon kellene támogatni a gyerekeket vállaló családokat, továbbá milyen ellenőrzőrendszer szükséges a támogatás iskolalátogatáshoz való kötéséhez, és működni fog-e a gyakorlatban, maga az alapelv helyes.

Arról van szó ugyanis, hogy egy kapcsolat akkor egészséges, ha kölcsönösségen alapul: akkor működik, ha mindkét fél ad, és mindkét fél kap. Ez a "csere" biztosítja a pszichológiai, gazdasági motivációt mindkét oldalon, ettől lesz stabil a kapcsolat. Nincs ez másképp a polgár és az állam közti kapcsolatban sem: az egyén joggal várja el a közösség, vagyis az állam támogatását időről időre (ezért is élünk közösségben), az állam viszont joggal várja el az egyéntől, hogy építő tagjai legyen a társadalomnak. Ha mindehhez hozzávesszük a hosszú távú tervezést, akkor világos, hogy az állam szempontjából egészséges elképzelés, hogy a felnövő generáció (jelenlegi erőforrások terhére történő) támogatásáért cserébe elvárja, hogy azok produktív, építő tagjai legyenek majd a társadalomnak, aminek előfeltétele a megfelelő iskolázottság és szakképzettség. (Az egyén pedig elvárhatja, hogy cserébe a jövőbeli problémái esetén is számíthasson majd az államra.) Hogy a gyakorlatban ez hogyan valósul majd meg, az egy másik kérdés - ha nem működik a szabályozás, talán mást is meg kell hozzá változtatni...

Ez talán egy lépés. Mit tennétek TI a magyar csodáért?

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás családi pótlék

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr741011509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása